Sopivan helminauhan valinta

Millainen helmikoru sopii mihinkin

Yksi lempilainauksistani on Jackien Kennedyn: "Pearls are always appropriate." Helmet sopivat aina. Helmet ovat käyttökoruja, mutta valitettavasti turhan moni arastelee niiden käyttöä esimerkiksi arkipukeutumisessa.

Toivottavasti tämän artikkelin myötä saat inspiraatiota kokeilla helmien käyttöä monipuolisesti, niin arjessa kuin juhlassa!

Aluksi hieman listaa, mitkä ovat yleisimmät nauhojen pituudet ja miten pituus vaikuttaa käyttöön:

- Choker: 30-40 cm. Napakasti kaulan ympärillä istuva helminauha, usein kaksin- tai kolminkertainen. Choker on hyvin näyttävä ja juhlallinen malli. Sopii juhlavien iltapukujen, erityisesti olkaimettomien, seuraksi, mutta myös nostamaan arkiasun tasoa.

- Collier: 35-40 cm. Kuten choker, mutta yksinkertainen. Sekä choker että collier sopivat hyvin klassisten o- ja v-aukkoisten neuleiden kanssa.

- Princess: 40-50 cm. Ulottuu hieman solisluiden alapuolelle. Hoikentaa kaulalinjaa. Sopiva pituus irrallisen helmiriipuksen lisäämiseen helminauhaan. Kaikkein monikäyttöisin nauhan pituus. Sopii lähes vaatteen kuin vaatteen seuraksi.

- Matinee: 50-60 cm. Voidaan pitää yhdenkertaisena kaulalla tai monikerroin ranteessa. Sopii riipuksille.

- Opera: 70-80 cm. Yhdenkertainen, klassinen helminauha iltakäyttöön. Ylettyy myös kaksinkerroin kaulalle, jolloin käyttömahdollisuudet monipuolistuvat ja yhdestä korusta voi muunnella toisen.

- Rope: n. 80-100 cm tai pidempi, napaan asti ulottuva. Monikäyttöinen, voidaan pitää pitkänä yhdenkertaisena tai useaan kertaan eri tavoin kiedottuna tai kierrettynä. Nauhan voi myös solmia isolle löyhälle solmulle. Pitkänä nauha vaatii seurakseen yksinkertaisen asun, ei sovi esimerkiksi jakkupukuun yhdistettynä.

Värien vaikutus

Oikeanvärisen helminauhan valinta lähtee oman ihon ja hiusten sävyn tarkastelusta. Vasta sen jälkeen mietitään helmien ulkomuotoa ja vaatekaapin sisältöä.

Ruskettuneelle, ruskeasävyiselle tai oliivinsävyiselle ihonvärille sopivat hopeaan taittavat sävyt. Esimerkiksi valkoiset helmet, joiden taittosävy on hopeinen, näyttävät näitä ihosävyjä vasten kirkkaan valkoisilta ja erottuvat hyvin iholta. Samoin keltaisen eri sävyt ovat korostuneen kauniita ruskettuneella iholla. Helmien on tarkoitus näkyä ja olla vaatetuksen ja olemuksen täydentäjä, joten niiden sävy ei saa hävitä ihon tai hiusten sävyyn.

Hopeiset sävyt sopivat erinomaisesti myös eri harmaan sävyisiin hiuksiin. Samoin tummien helmien eri sävyt korostavat tämän sävyisten hiusten kauneutta. Kovin vaalealla henkilöllä hyvin tummat helmisävyt esimerkiksi tahitihelmissä voivat saada aikaan kalpean vaikutelman.

MIkäli ihon perussävy on vaalea, vaaleanpunertava tai hyvin hennosti ruskettuva, valkoiset helmet, jotka taittavat vaaleanpunaiseen, näyttävät erittäin kauniilta. Myös persikan- tai laventelinsävyiset (eli luonnonväriset vaaleanpunaiset) helmet sopivat useimmiten skandinaaviselle iholle hyvin.

Sovittaessasi helmikorua kiinnitä huomiota sen erottuvuuteen ihosi ja hiustesi sävystä, etteivät omat värisi imaise helminauhan väriä itseensä ja nauha ikään kuin katoa näkyvistä.

Kannattaa myös muistaa, että valkoinen väri ei helmissä tarkoita vain yhtä valkoista. Valkoiset helmet voivat taittaa hopeaan, kermaan, keltaiseen tai vaaleanpunaiseen. Siksi ostaessasi helmiä sovita useita vaihtoehtoja, jotta näet eri sävyerot ihoasi ja hiuksiasi vasten.

Voimakkaan väriset ja värjätyt helmikorut valitaan käyttötilanteen ja vaatteiden tyylin ja värien mukaan.

Helmien oikea koko ja muoto

Useimmille sopii helminauha, joka on tehty noin 7-8 millimetriä halkaisijaltaan olevista helmistä. Ylipäätään 7 millimetristä noin 10 millimetriin ovatkin suosituimmat helmikoot.

Alle 5 millimetrin kokoisista helmistä tehdyt nauhat ovat suositeltavia pääsääntöisesti nuorille tytöille ensimmäiseksi helminauhaksi, aikuisille ne sopivat, mikäli käyttäjä on hyvin sirorakenteinen.

Muut kuin pyöreät helmimuodot tuovat kantajalleen lisäpersoonallisuutta. Isojen barokkihelmien kanssa kuten myös isokokoisten pyöreiden helmien kanssa kannattaa kiinnittää huomiota kaulaan: mikäli kaula on lyhyt tai tukeva, isoista ja näyttävistä helmistä tehdyllä nauhalla täytyy olla pituutta. Isot, lyhyet helmet tukevalla kaulalla näyttävät kuristavalta ja lyhentävät kaulan ja rinta-alueen pituusvaikutelmaa entisestään.

Mikäli haluat pelata varman päälle, lähes kaikille kasvojen, kaulan tai kehon mallista riippumatta sopivat keskimittaiset, noin 45-50 cm pituiset helminauhat. Toki helmikorun mitan täytyy sopia myös asuun: koru ei saa kadota vaatteiden sisään. Ideaali on, että helminauha asettuu kauniisti juuri kaula-aukon reunan yläpuolelle, paitsi avokaulaisissa iltapuvuissa. Niiden kanssa käytetään mieluiten choker- tai collier-mittaisia nauhoja.

Juhlaviin tilaisuuksiin varma valinta on klassinen, pyöreistä helmistä tehty nauha. Juhlaviin tilaisuuksiin sopii myös hieman barokkimuotoinen helminauha. Kevyempiin juhliin voi huoleti laittaa särmikkäämmänkin helminauhan.

Arkikäyttöön kannattaa valita asuun ja tilanteeseen sopiva, joko ajaton klassikko tai kevyt monimuotoinen nauha. Suuret ja kovin näyttävät helmet kuten todella isot etelämeren tai tahitihelmet saattavat arjessa antaa ylipukeutuneen leiman.

- Sirpa