Helmien historia

Matka helmien historiaan

Silloin tällöin minulta on kyselty, tiedänkö miten ja milloin helmiä on alettu käyttää koruina, kuka ne on "keksinyt" tai miten niistä on tullut niin arvostettuja. Aihe on kutkuttanut mielessä pitkään ja odottanut vain sopivaa mahdollisuutta heittäytyä historian syövereihin. Ja kuinka ollakaan, helmien tarina menee paljon kauemmas historiaan kuin osasin kuvitella.

"Matka helmien historiaan" on 10-osainen sarja, jossa matkustamme pienin askelin esihistorian ajoista lähes nykypäivään. Ja mitä kaikkea helmiin onkaan vuosituhansien kuluessa liitetty: mystiikkaa, taruja, julmuuksia, parantavia voimia, ahneutta, vaurautta, nousua ja tuhoa. 

Osa 1. Maailman vanhin jalokivi

Varmaa tietoa ei ole siitä, milloin helmiä on alettu käyttää koruina, mutta varmaa on se, että helmiä ja helmisimpukoita on ollut miljoonia vuosia. Simpukat ovat yksi vanhimmista maapallon eläinlajeista. Vanhimmat kivettyneet helmilöydökset ajoittuvat yli 200 miljoonan vuoden päähän.

Kaukaisimmat arkeologiset todisteet simpukoiden tarjoamista mahdollisuuksista ihmisten koristautumiseen ovat noin 135 000 vuoden takaa, jolloin pienistä kaurikotiloista on pujotettu kaulanauhoja. Sama korumalli on pitänyt suosionsa tuhansia vuosia, koska esimerkiksi Ranskassa Toulousen museossa on erinomaisesti säilynyt hautalöytö ajalta 6700-5600 eaa., jossa kahdella nuorehkolla naisella on ollut hautajaiskoruina pitkät ja näyttävät simpukankuorihelmet...

Jatka lukemista uudistetussa ja täydennetyssä digijulkaisussa. Sisällysluettelo ja hakutoiminto helpottavat etenemistä, voit hakea sisältöä myös hakusanoilla, ja voit myös ladata julkaisun itsellesi.

Siirry julkaisuun painikkeesta!