Helmikorun hoito

Näin hoidat helmiäsi

Hyvä muistisääntö helmikoruille: pue korut viimeisenä, ota pois ensimmäisenä.

Helmi on hyvin pehmeää ainetta ja helmiäiskerros naarmuuntuu helposti. Siksi esimerkiksi kovempaa materiaalia olevat jalokivi- ja jalometallikorut naarmuttavat helmiä. Ei ole suositeltavaa laittaa esimerkiksi kelloa ja helmirannekorua samaan ranteeseen.

Helmikoru pitää ihokosketuksesta ja ihosta erittyvästä kosteudesta. Siksi helmet ovat käyttökoruja. Pitkään laatikossa säilytetyt helmet kuivuvat, "nahistuvat", niiden pinta voi alkaa halkeilla ja helmen väri muuttua. 

Kuuma ilma ja pitkä altistus kovalle auringonvalolle voivat haalistaa helmiä. Erityisesti tämä kannattaa muistaa värjättyjen helmien kohdalla, mutta paahde voi muuttaa myös värjäämättömien helmien sävyjä.

Helmikoruja ei tarvitse säilyttää kosteassa. Ihanteellinen säilytystapa on esimerkiksi silkkinen tai samettinen korupussi.

Helmi on myös herkkä kemikaaleille, helmen pinta syöpyy hyvin helposti. Pue helmet päälle vasta kun kosmeettiset aineet kuten kosteusvoide, hajuvesi tai hiuslakka on laitettu. Käytön jälkeen helmikoru on hyvä pyyhkiä pehmeällä liinalla. Helmikorua ei koskaan saa puhdistaa millään voimakkailla puhdistusaineilla eikä puhdistuksessa saa käyttää hankaavia aineita, karheita liinoja tai harjaa. Helmikorua ei myöskään saa laittaa jalokivikoruille tarkoitettuun ultrapesuriin. 

Mikäli helmikoru on pahasti likaantunut, se voidaan pestä erittäin miedossa saippuavedessä tai käyttää helmikoruille tarkoitettuja puhdistusaineita. Puhdistuksen jälkeen kuivaa helmien pinta pehmeällä liinalla ja anna kuivua rauhassa tasaisella alustalla, jotta helmien sisällä kulkeva helmisilkkikin kuivuu hyvin. 

Jäljitelmähelmiä, erityisesti vanhoja sellaisia, ei pidä koskaan kastella. Vesi voi irrottaa niiden pintamaalikerrosta tosi pahasti. Sitä ei pysty korjaamaan.

Helmien kanssa ei pidä mennä suihkuun tai uimaan. Helmikorvakoruissa ja helmisormuksissa kiinnitys on usein vahvistettu koruliimalla, joka ajan myötä antaa myöden ja helmet irtoavat, jos korut jatkuvasti joutuvat uimaan/suihkuun/tiskiveteen. 

Helminauhoissa käytettävä helmisilkki venyy ajan mittaan ja nauha löystyy. Nauha voidaan ja se pitäisikin punoa uudelleen säännöllisesti. 

- Sirpa