Helmikorun hoito

Näin hoidat helmiäsi

Hyvä muistisääntö helmikoruille: pue korut viimeisenä, ota pois ensimmäisenä.

Helmi on pehmeää, huokoista ainetta ja helmiäiskerros voi naarmuuntua. Esimerkiksi kovempaa materiaalia olevat jalokivi- ja jalometallikorut naarmuttavat helmiä. Ei ole suositeltavaa laittaa esimerkiksi kelloa ja helmirannekorua samaan ranteeseen.

Helmikoru pitää ihokosketuksesta ja ihosta erittyvästä kosteudesta. Siksi helmet ovat käyttökoruja. Pitkään laatikossa säilytetyt helmet kuivuvat, "nahistuvat", niiden pinta voi alkaa halkeilla ja helmen väri muuttua. 

Kuuma ilma ja pitkä altistus kovalle auringonvalolle voivat haalistaa helmiä. Erityisesti tämä kannattaa muistaa värjättyjen helmien kohdalla, mutta paahde voi muuttaa myös värjäämättömien helmien sävyjä.

Helmikoruja ei tarvitse säilyttää kosteassa. Ihanteellinen säilytystapa on esimerkiksi silkkinen tai samettinen korupussi. Normaali huoneenlämpö on helmille sopiva, eli helmikoruja ei pidä säilyttää esimerkiksi lämpöpatterien läheisyydessä tai ikkunalaudalla, jossa lämpötilavaihtelut ovat suuria. Erityisen varovainen kannattaa olla keittiössä. Helmikorut ja ruuan valmistus eivät sovi yhteen. Kuumat höyryt, kuuman uunin avaaminen ja käsistä mahdollisesti vahinkokosketuksen kautta helmiin tarttuvat rasvat, mausteet, pesuaineet ym. ovat erittäin haitallisia. Helmikorvakoruissa ja helmisormuksissa kiinnitys on usein vahvistettu koruliimalla, joka ajan myötä antaa myöden ja helmet irtoavat, jos korut jatkuvasti joutuvat tiskiveteen tai kuumuuden kanssa kosketuksiin.

Samoin helmien kanssa ei pidä mennä saunaan, suihkuun tai uimaan. Kuumuus ja uima-altaiden kloorivesi pilaavat helmet todella nopeasti. Myös näissä tilanteissa erityisen herkkiä irtomaan/rikkoontumaan ovat helmikorvakorut ja helmisormukset.

Helmi on myös herkkä kemikaaleille ja helmen pinta syöpyy hyvin helposti. Kemikaalisyöpymiä ei pysty korjaamaan. Pue helmet päälle vasta kun kosmeettiset aineet kuten kosteusvoide, hajuvesi tai hiuslakka on laitettu. Käytön jälkeen helmikoru on hyvä pyyhkiä pehmeällä liinalla. Helmikorua ei koskaan saa puhdistaa millään voimakkailla puhdistusaineilla eikä puhdistuksessa saa käyttää hankaavia aineita, karheita liinoja tai harjaa. Helmikorua ei myöskään saa laittaa jalokivikoruille tarkoitettuun ultrapesuriin. 

Mikäli helmikoru on pahasti likaantunut, se voidaan pestä erittäin miedossa saippuavedessä tai käyttää helmikoruille tarkoitettuja, koruliikkeissä myytäviä puhdistusaineita. Helminauhan puhdistuksen jälkeen kuivaa helmien pinta pehmeällä liinalla ja anna kuivua rauhassa tasaisella alustalla, jotta helmien sisällä kulkeva helmisilkkikin kuivuu hyvin. 

Jäljitelmähelmiä, erityisesti vanhoja sellaisia, ei pidä koskaan kastella. Vesi voi irrottaa niiden pintamaalikerrosta tosi pahasti. Sitä ei pysty korjaamaan.

Helminauhoissa käytettävä helmisilkki venyy ajan mittaan ja nauha löystyy. Nauha voidaan ja se pitäisikin punoa uudelleen säännöllisesti. Myös sormusten ja korvakorujen kiinnitys kannattaa tarkistuttaa säännöllisesti.

- Sirpa