Tunnista helmesi

04.01.2020

Parin helpon keinon avulla pystyt itse arvioimaan, ovatko helmesi oikeita vai jäljitelmiä. 

Voit joko kevyesti liikuttaa kahta helmeä vastakkain, tai kokeilla varovaisesti hangata helmeä etuhammastasi vasten. Mikäli helmien pinta on liukas, liike on esteetön ja kosketus tuntuu muoviselta, kyseessä on suurella todennäköisyydellä keinotekoinen helmikoru.

Mikäli pintakosketus on hieman hiekkamainen, kitkamainen, kyseessä on oletettavasti oikea helmi. 

Helmiä ei kuitenkaan pidä missään tapauksessa hangata kovasti toisiaan vasten tai puremalla pintaa testata niitä. Jäljitelmähelmestä voi tällaisella käsittelyllä saada pintamaalin irtoamaan,  ja oikean helmen pintaan saattaa tulla sen ulkonäön pilaava naarmu. Rikkoontuneita pintoja ei pysty korjaamaan.

Jäljitelmähelmen reikien ympärillä on myös selvästi erottuva maalipinnan kuivumisraja, joka kohoaa reiän ympärille renkaaksi.

Toinen suuntaa antava keino on tarkastella helmien ulkonäköä. Mikäli helmet ovat ylitasaisia, täsmälleen samankokoisia, keinotekoisen pyöreitä ja pinta on pallomaisen virheetön, kyseessä on jäljitelmähelmi. Oikeassa helmessä, vaikka se olisikin ns. virheetön, on aina luonnon muovaamia jälkiä, eivätkä helminauhan helmet ole täysin identtisiä.

Nämä "testit" eivät ole aukottomia. Mikäli haluat täyden varmuuden helmistäsi, kysy asiantuntijalta. Asiantuntija pystyy myös kertomaan sinulle, onko kyseessä makeanveden tai meriveden helmi ja antamaan laatuarvion.

MOP-jäljitelmähelmistä (Mother of pearl, simpukankuorimassa) tehty helminauha. Kaikki helmet ovat keinotekoisen samankokoisia ja "liian" täydellisiä. Pinnat tuntuvat kokeillessa erittäin liukkailta ja muovisilta.