Tiesitkö - ikoninen helminauha syntyi pakon edessä

02.02.2020
Suurenevista makeanveden helmistä tehty helminauha, jossa helmet ovat kooltaan 5-8mm.
Suurenevista makeanveden helmistä tehty helminauha, jossa helmet ovat kooltaan 5-8mm.

Helminauha, jota moni ehkä ajattelee ensimmäisenä, kun helmistä tulee puhe. Se nauha, jossa helmet suurenevat tasaisesti niskasta kohti etupuolta. 

Nauha, jollaista on käyttänyt Jackie Kennedy, Marilyn  Monroe, Barbara Bush, Englannin kuningatar Elisabeth II sekä monet, monet muut kuuluisuudet, mutta myös ihan tavalliset perheenäidit ja toimistotyöläiset. Nauha, joka yhdistetään jakkupukuihin, twinsetteihin, mutta yhtä hyvin myös hää- tai iltapukuihin. Klassisista kaikkein klassisin, suorastaan ikoninen (ehkä vähän tylsäkin?) helmikorumalli, hinnaltaan yleensä hieman kalliimmasta päästä.

Tämän klassikon syntyyn ja suosioon on ollut vaikuttamassa yllättävät asiat.

Tämä suureneva helminauhamalli on toisaalta haastava koottava, koska helmien täytyy olla tasaisesti kooltaan suurenevia, samansävyisiä, yhtä hyviä pinnoiltaan. Toisaalta, kun nauha voidaan koota erikokoisista helmistä, se on jonkin verran helpompaa (ja useimmiten myös edullisempaa) kuin koota kokonainen laadultaan erinomainen helminauha tismalleen samankokoisista, -muotoisista ja -sävyisistä helmistä.

Juuri tämä on syynä siihen, miten kaikkien arvossa pitämä ikoninen helminauha syntyi 1940-luvulla. Silloin helmiä viljeltiin Japanissa Kokichi Mikimoton patentoimalla menetelmällä, mutta laadukkaita, pyöreitä helmiä saatiin markkinoille vain rajoitettuja määriä kaikkia tarvittavia kokoja. Siksi lähes kaikki juuri ennen toista maailmansotaa ja juuri sen jälkeen solmitut helminauhat ovat malliltaan asteittain suurenevia.

Sodan päätyttyä tämä helminauhamalli löysi yllättävää reittiä valtavat markkinat Yhdysvalloista. Japanista kotiin palanneet yhdysvaltalaiset sotilaat ostivat tuhansia tällaisia nauhoja tuliaisiksi vaimoilleen, äideilleen, tyttärilleen tai tyttöystävilleen. Heille helmikorujen ostaminen tehtiin helpoksi ja siihen kannustettiin, sillä tiettyjen sopimusten ja säännöksien takia helmien myyntiä rajoitettiin Japanin sisällä, ja niitä myytiin huomattavia määriä liittoutuneiden joukkojen valvomissa armeijan omissa kaupoissa.

Tästä alunperin hieman eksoottisesta tuliaisesta tulikin nopeasti haluttu koru, joka nopeasti valloitti markkinat niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmassa.

Alunperin kenelläkään ei varmasti ollut aavistustakaan, että pakon sanelemana kehitetystä korumallista tulisi maailman myydyin helmikorumalli, jonka suosio kestää edelleen.