Mabé-helmet - näyttäviä ihmisten täyttämiä

Hiljattain sain arvioitavaksi kauniin helminauhan, jossa oli iso, puolipyöreästä helmestä tehty lukko kultareunuksella. Lukon helmessä oli kyse ns. mabé-helmestä, ja nyt kurkistetaan hieman tarkemmin siihen, mistä mabé-helmissä oikein on kyse. Näiden todella näyttävien helmien rakenne on nimittäin täysin poikkeuksellinen, eikä yleensä ole edes kyse ihan kirjaimellisesti "oikeasta" helmestä.
Mabé-helmistä tehdyt näyttävät puolipallomaiset riipukset, korvakorut tai korulukot, kuten kuvassa keskellä, ovat erittäin suosittu, klassinen korumalli. Alun perin tämän malliset korvakorut teki tunnetuksi Coco Chanel, ja samanlaisia piti usein esimerkiksi prinsessa Diana.
Mabé-helmiä kutsutaan myös blister-helmiksi. Ne muotoutuvat, kun simpukan kuoren sisäpintaa vasten kiinnitetään halutun muotoinen esine, mabé-helmien kohdalla puolipyöreä, esimerkiksi simpukankuoresta tai hyvin usein muovista muotoiltu aihio. Aihio kiinnitetään kuoren pintaan vahvalla liimalla.
Erilaiset blister-helmet ovat itse asiassa jo vuosisatoja vanha keksintö. Kiinalaiset helmiäisbuddhat olivat tärkeitä lahjoja ja koristautumisesineitä jo Ming-dynastian kaudella 1300-luvulla (näistä voi lukea lisää valikosta löytyvästä Matka helmien historiaan -julkaisusta).
Mabé-prosessissa simpukka alkaa kasvattaa helmiäistä puolipallon ympärille. Kun helmiäiskerrosta on syntynyt riittävästi, puolipallon muotoinen helmi ja osa simpukankuorta irrotetaan.
Seuraava vaihe onkin yllättävä. Mabén sisusaihio irrotetaan varovasti, ja jäljelle jäänyt ontto "kuppi" täytetään massalla, yleensä läpikuultavalla hartsiseokseksella tai vastaavalla. Pohjaan kiinnitetään ohuen ohut kerros simpukankuoren helmiäispintaa, jolloin pohjaan saadaan kaunis välke. Näin mabé-helmi on valmiina käytettäväksi koruihin.
Mabé on siis aivan tietynlaisella tekniikalla työstetty helmi, isolta osalta hyvin keinotekoinen. Mabéa ei pidä sekoittaa muulla tavoin kasvaneisiin napin tai puolipyöreän muodon luonnostaan saaneisiin helmiin. Myöskään halkaistuja helmiä, joiden puolikkaista saadaan myös ulkonäöltään kupolimaisia, pidä kutsua mabéksi. Täytetyt mabét ovat yleensä huomattavasti edullisempia kuin vastaavankokoiset oikeat helmet ja niissä ratkaisevaa on juuri sisuksen täyttäminen massalla. Lisäksi niiden kasvatusprosessi on huomattavasti edullisempi kuin pyöreiden helmien kasvattaminen.
Jos vastaan tulee todella vanha koru, jossa on puolipallomainen helmi, on todennäköisesti kyse juuri puolitetusta helmestä, jonka arvo arvioidaan aivan eri lähtökohdista kuin massalla täytettyjen mabé-helmien.
Mabé-helmiä kasvatetaan useimmiten isoissa etelämeren simpukoissa, joista saadaan suuria, kauniin valkoisia helmiä, mutta myös tahitin helmisimpukoissa, cortéz-helmisimpukoissa sekä Pteria penguin- lajin simpukoissa, joista saadaan sinertäviä ja harmaan sävyisiä helmiä. Nykyään myös tietyissä makeanveden simpukoissa, joista saadaan isoja ja luonnostaan huikean kauniin värisiä helmiä, kasvatetaan mabé-helmiä. Kuten muutenkin helmimaailmassa, etelämeren helmestä tai cortéz-helmestä tehty mabé-helmi on huomattavasti arvokkaampi kuin vaikkapa makeanveden helmestä tehty.
Itse koen mabé-helmien kasvatuksen ja käytön koruissa eettisesti arveluttavana, koska siinä joka kerta täytyy myös simpukan elämän päättyä. Sen kuorta ei voi leikata ilman että simpukka kuolee.