Keshihelmet - luonnon pienet ihmeet

17.10.2020

Keshihelmet ovat erikokoisia, hyvin persoonallisen muotoisia, usein melko litteitä helmiä, jotka syntyvät helmen viljelyprosessissa vain siksi, että simpukka haluaa tehdä jotain muuta kuin mitä siltä odotetaan.

Kun simpukkaan istutetaan kudospala tai ydinpallon ja kudospalan yhdistelmä, joiden ympärille se odotetusti alkaa kasvattaa helmiäiskerrosta, helmenkasvatusprosessi etenee "normaalisti". Tuloksena syntyy helmi, joko pyöreä, lähes pyöreä tai jokin hieman rouheampimuotoinen.

Mutta toisinaan käykin niin, että simpukka syystä tai toisesta hylkää istutusytimen, ja siitä huolimatta jatkaa helmiäisen kasvattamista. Tästä syntyy hyvin kauniita, erimuotoisia keshihelmiä. Keshi on alunperin japania ja tarkoittaa unikonsiementä, "Poppy Seed".

Koska keshihelmien sisälle ei ole jäänyt mitään ydintä, ne ovat läpeensä pelkkää helmiäistä. Voidaan sanoa, että ne ovat nykyhelmistä kaikkein lähimpänä luonnonhelmiä. Niitä ei kuitenkaan saa kutsua luonnonhelmiksi, vaikka niissä ei olekaan mitään ihmisen istuttamaa osaa sisällä. Ne ovat helmenviljelyssä syntyneitä "sivutuotteita", joten nekin ovat määritelmän mukaan viljeltyjä.

Keshihelmiä syntyy sekä makeanveden että meriveden helmiin. Makeanveden helmisimpukka hylkää siis vain sen sisään istutetun pienen kudoskappaleen, mutta meriveden simpukat, kuten tahiti- tai etelämeren simpukat, hylkäävät koko hoidon: ydinpallo ja kudoskappale saavat kyytiä.

Vaikka keshit ovat eräänlaista hylkytavaraa, ne ovat - nimenomaan etelämeren ja tahitin keshit - erittäin arvokkaita. Tämä johtuu siitä, että niitä saadaan nykyään hyvin harvoin, koska tahitin- ja etelämeren helmien kasvattajat läpivalaisevat nykyään kaikki istutetut simpukat nähdäkseen, kasvaako simpukan sisällä kunnollinen helmi. Jos ei, useimmiten simpukkaan tehdään uusi istutus, koska tietenkin kasvatuksessa halutaan enemmin "kunnollisia" helmiä kuin simpukan oikuttelun tuloksia!

Keshihelmistä saa hurmaavia ja persoonallisia koruja. Erityisesti etelämeren gold keshi-helmet ovat upeita, mitä syvemmän kullan värisiä, sen arvokkaampia.