Helmimaailman ABC - Mitä ovat aakkoset helmien perässä

02.02.2020

Nyt avataan hieman helmien laatumerkintöjä. Miksi jossain mainitaan AA ja jossain vaikka B? Kumpi on parempi vai onko?

Kaksi helminauhaa, toinen vaikkapa tahitihelmistä ja toinen akoyahelmistä tehty. Molempien laaduksi on merkitty A. Sama kirjain, mutta eri merkitys.

Tämä johtuu siitä, että virallisia arviointiasteikkoja on kaksi. Toista käytetään yleisesti etelämeren helmien ja tahitihelmien kohdalla ja toista akoyahelmien ja makeanveden helmien kohdalla.

A-luokiteltu tahitihelmi on oikeasti parasta A-luokkaa. A-merkintä tarkoittaa, että helmi(nauha) on kaikilta osin virheetön. Tahitihelmiä ja etelämeren helmiä arvioidaan asteikolla A-D, jossa D on jo niin huonolaatuinen helmi, että sellaista ei yleensä ole edes myynnissä. Suurin osa tällä asteikoilla olevista laadukkaista ja käytännössä virheettömiltä näyttävistä helmistä on A/B-luokkaa. Monet C-helmetkin ovat oikein hyviä, usein niissä on vain pari pientä pintamerkkiä, kuoppaa tms. jotka esimerkiksi sormuksissa ja korvakoruissa yleensä saadaan piilotettua. Suurin osa myynnissä olevista kokonaisista helminauhoista on A/B-laatua. MIkäli nauha on tehty pelkistä A-helmistä, hinta liikkuu todella korkealla, kymmenistä tuhansista satoihin tuhansiin.

A-luokkainen akoyahelmi(nauha) puolestaan on melko huono. Näitä helmiä arvioidaan hämäävästi A-asteikolla, eli A-AAA, jossa yksi A on siis melko paljon virheitä sisältävä, huonohohtoinen helmi ja kolme A:ta tarkoittaa jo erinomaista, vahvahohtoista ja virheetöntä helmeä.

Kuvassa olevat tahitihelmet ja akoyahelmet ovat laadullisesti suunnilleen samalla tasolla. Tahitien A/B-merkintä vastaa kutakuinkin akoyahelmien AAA-luokitusta.

Monesti helmien ostajat karsastavat esimerkiksi B- ja C-luokitusta, olettaen niiden ilmaisevan jotenkin huonoa laatua. Näin ei suinkaan ole. A- ja B-helmien laatuerot ovat hyvin pieniä, useimmiten vain ammattilaisen erotettavissa. 

Oikopolku helmien aakkosiin

Akoyat, myös makeanveden helmet


AAAA ---------------------------------------------------------------------------

AAA  ----------------------------------------------------------------------------


AA+ ------------------------------------------------------------------------------

AA --------------------------------------------------------------------------------

A ----------------------------------------------------------------------------------

Tahiti- ja Etelämeren helmetA

AB

B

B/C

C

D