Helmien hinnat rakettimaisessa nousussa -  miksi?

20.08.2023

Nyt on se hetki, jolloin helmikoruja havittelevan kannattaa reagoida. Vielä on laadukkaita koruja tarjolla soveliaisiin hintoihin, mutta kohta kaikki olemassa olevat varastot on myyty, ja uudet materiaalihankinnat ovat yrityksille jatkossa niin hinnakkaita, että se tulee näkymään korujen kuluttajahinnoissa ja saatavuudessa hyvinkin pian.

Helmien ja helmikorujen ystävät ovat saaneet nauttia pitkään helmien hyvästä saatavuudesta sekä maltillisina pysytelleistä hinnoista. Viimeisten kymmenen vuoden aikana monista helmityypeistä on ollut jopa ylituotantoa, mikä on näkynyt hintojen laskuna. Esimerkiksi makeanveden helmiä on vuosia voinut hankkia todella edullisesti. Akoya-, tahiti- ja etelämerenhelmet ovat aina olleet hinnoiltaan korkeampia, mutta niitäkin on viime vuosina pystynyt ostamaan kohtuuhinnoilla.

Tänä vuonna, v. 2023, on tapahtunut valtaisa muutos, joka itse asiassa on saanut alkunsa jo aiemmin. Helmien tuotantokustannukset ovat käytännössä tuplaantuneet. Tämä koskee kaikkia helmilajeja, myös makeanveden helmiä. Erityisesti hinnannousu ja tuotantovaikeudet näkyvät akoyahelmien kohdalla.

Mitä on tapahtunut?

Suurimman vaikutuksen hintoihin aiheutti pari vuotta kestänyt koronapandemia. Pandemian takia maailma oli sulkeutunut hyvin pitkään. Matkustuskiellot estivät helmien istutukseen erikoistuneiden teknikkojen liikkumisen maasta toiseen ja farmilta toiselle, jolloin istutusmäärät laskivat merkittävästi. Samaan aikaan useat farmien työntekijät lopettivat pandemian takia työnsä ja siirtyivät lähemmäs kotiaan ja perhettään. Näin ollen uusien helmien kasvatusmäärät romahtivat erityisesti tahiti- ja etelämeren helmien kohdalla. 

Akoyahelmien kasvatus koki erityisen kovia pandemiavaikutusten lisäksi, kun akoyasimpukoihin iski jo vuonna 2019 usealla japanilaisella kasvattamolla virus. Virus sairastutti ja tappoi valtavan määrän simpukoita eikä siitä olla vieläkään päästy eroon.

Tämä on nyt nähtävissä laadukkaampien akoyahelmien erittäin huonona saatavuutena ja todella rakettimaisena hinnannousuna. Moni Aasian helmihuutokaupoissa ja -markkinoilla vieraillut yritysasiakas on saanut todeta ensinnäkin, että kaikki tarjolla olleet akoyahelmet menivät supervauhtia nopeimmille ostajille. Lisäksi niistä pyydetyt BtoB -hinnat ovat samaa tasoa kuin mitä vielä hetki sitten pyydettiin valmiista helmikoruista. Huippulaatuisten akoyahelmien markkinahinnat ovat nousseet jopa 80 prosenttia, ja yleisesti hinnat ovat nousseet 30-60 prosenttia, mutta kuluttajahintoihin sitä ei pysty siirtämään suoraan, vaan moni helmikorujen valmistaja tinkii nyt kuluistaan ja myy tuotteitaan pienemmillä katteilla. Jatkossa vähintään 30 prosenttia korkeammat kuluttajahinnat laadukkaiden helmikorujen ja tunnettujen korumerkkien kohdalla saattavat olla todellisuutta. 

Makeanveden helmien hinnat ovat myös selvästi aiempaa korkeammat. Koronapandemia vaikuttaa niihinkin, koska myös kuljetuskustannukset ja kuljetusreitit ja lähetysten käsittely ovat kokeneet isoja muutoksia. Kestää hyvin pitkään ennen kuin logistiikka normalisoituu, mutta kuljetusten hinnat eivät varmasti tule laskemaan.

Makeanveden helmien kohdalla on myös viime vuosina tapahtunut isoja muutoksia niiden viljelyssä. Laatuun ja helmien kokoon ja rakenteeseen panostetaan aivan uusilla tavoilla, ja ennen erittäin epäekologisesti viljellyt makeanveden helmet alkavat jo monin paikoin lähestyä hyväksytympiä ja ympäristöystävällisempiä menetelmiä, mikä tietysti näkyy helmien hinnoissa.

Jos mitään positiivista nykytilanteesta haluaa löytää, se on ehdottomasti tarjolla olevien uuden satokauden helmien uskomattoman kauniit värit, laadukas ulkomuoto ja harvinaisen upea hohto. Mielestäni nyt markkinoille tulevat helmet, ovat ne sitten makeanveden tai meriveden erilaisia helmiä, ovat kauniimpia ja korkealaatuisempia kuin vuosiin. Toivotaan, että nämä ominaisuudet saavat helmikoruista pitävät edelleen sijoittamaan laadukkaisiin ja aikaa kestäviin koruihin.