Gemmologi korujen tunnistamisen apuna

20.10.2021

Gemmologi on jalokivien tutkimiseen kouluttautunut asiantuntija ja tutkimusalana gemmologia on todella kiehtova. Kun sormuksessasi tai vaikka isoäitisi vanhassa rintakorussa on joku upean värinen kivi, josta et tiedä sen enempää, eikö olekin kutkuttavaa saada siitä lisätietoa: mikä kivi on kyseessä, onko se arvokas, onko se laadukas? Ehkä jopa saada nähdä mikroskooppivalokuva kiven sisänäkymästä? 

Tai mikäli ostamasi tai saamasi jalokiven aitous on jäänyt vaivaamaan, gemmologi pystyy helposti tutkimaan, millainen kivi on kyseessä.

Jalokivet ovat muodostuneet maankuoren sisällä miljoonia, jopa miljardeja vuosia sitten, ja niiden sisäinen rakenne on huikeaa katsottavaa. Jalokiven ominaisuuksista riippuen kivi voi olla täysin ilman sisäisiä merkkejä, ns. sulkeumia, tai niitä voi olla runsaasti. Sulkeumat voivat myös antaa kivelle jonkin erityisominaisuuden, kuten kissansilmä-, tähti- tai muun kiven ulkonäköön vaikuttavan huikean luonnon muovaaman ilmiön. Kiven pinnassa voi olla erilaista värien leikkiä, kuten opaaleissa tai labradoriiteissa, kaikki kiven vuosimiljoonia sitten syntyneitä uskomattomia värejä ja ominaisuuksia.

Jalokiviä valmistetaan runsaasti myös synteettisesti, laboratorio-olosuhteissa. Synteettisen jalokiven ominaisuudet ja sisäinen rakenne on täysin vastaava luonnossa syntyneen jalokiven kanssa, se on vain ihmisen luoma. Synteettinen jalokivi ei siis ole jäljitelmä. Jäljitelmät ovat mitä tahansa materiaalia, jolla pyritään samaan ulkomuotoon kuin oikea jalokivi: esimerkiksi punainen lasista tehty kivi matkii rubiinia, tai kvartsista värjäämäällä saatu vihreä kivi jäljittelee smaragdia. 

Usein jalokivien louhinta luonnosta on hyvin luontoa kuluttavaa, ja lisäksi luonnon varastot saattavat ehtyä. Erityisesti timantteja tehdään nykyään huomattava määrä synteettisesti, ja ne ovat upeita. Synteettiset timantit, tai laboratoriotimantit (englanniksi lab grown diamonds/created diamonds/ man made diamonds) ovat valtaamassa jalokivialaa nopeasti. Moni pitää niitä ympäristöystävällisenä, ekologisena ja myös edullisempana vaihtoehtona,

Mikäli sinulla on jalokiviä tai koruja, joiden ominaisuuksia haluaisit selvittää, se onnistuu Helmiakatemian ja Koruliike Pearly Parrotin kautta. Helmiasiantuntija Sirpa Kurvinen on myös rekisteröity gemmologi, ja auttaa mielellään näissä asioissa. Kysy lisää sähköpostitse info@pearlyparrot.fi tai puhelimitse 050 414 3791.


Yksityiskohta labradoriitin pinnasta. Kuva: Wikimedia Commons Licensed
Yksityiskohta labradoriitin pinnasta. Kuva: Wikimedia Commons Licensed