Etelämeren helmet- helmien kuningattaret

21.06.2020

Etelämeren helmet, nuo upeat väritarjonnaltaan vaaleankeltaisista syvän kullankeltaisiin tai kirkkaan valkoisista vaaleanharmaisiin ja hopeansävyisiin, maailman suurimmat viljellyt helmet. 

Niitä tekee maailman suurin helmenkasvatuksessa käytettävä simpukka, Pinctada Maxima, jota sanotaan myös etelämeren simpukaksi. Tämä suuri, merten saastemittariksikin kutsuttu, noin pitsalautasen kokoinen otus voi villinä elää yli 30-vuotiaaksi ja painaa suurimmillaan yli viisi kiloa.

Etelämeren helmet ovat pääsääntöisesti hinnaltaan helmimaailman kalleimpia. Miksi? Siksi että niiden kasvatus vaatii aivan erityistä osaamista ja erityisen puhtaat ja hoidetut meriolosuhteet. Myös niiden harvinainen iso koko merkitsee arvokkuutta. Etelämeren helmet ovat useimmiten 13-16 mm halkaisijaltaan, mutta jopa 18-20 mm helmiä on saatavilla.

Nimi Etelämeri juontaa juurensa japanilaiseen helmenkasavatukseen ja Kokichi Mikimoton aikaan. Kaikkia Japanin eteläpuolisia merialueita kutsuttiin "Etelämereksi". Siksi alunperin myös Tahitinhelmet olivat "etelämeren helmiä". Nykyään Etelämeren helmiksi kutsutaan ainoastaan Pinctada Maximan tekemiä helmiä. Maximaa on kahdenlajista: niin kutsuttu hopeahuulinen simpukka (Silver lipped oyster) tekee valkoisia ja hopeanharmaita helmiä ja kultahuulinen simpukka (Gold lipped oyster) tekee keltaisen eri sävyisiä helmiä.

Valkoiset etelämeren helmet ovat juuri NE helmet, joita haikallaan kun etsitään isoja ja näyttäviä helmiä. Niiden satiinimaisen hieno hohto ja valtava koko tekee niistä täysin ainutlaatuisia. Valkoisia etelämeren helmiä viljellään pääosin Australian pohjois-, kaakkois- ja luoteisalueilla.

Australia on muuten ainoa maa, joka edelleen käyttää helmien viljelyssä merestä kerättyjä, villejä hopeahuulisimpukoita. Australian hallitus valvoo keräämistä ankarin säännöksin, ja viljelijöille myönnetään keräilylupia vuosittain erittäin rajoitetusti. 

Keräämistä tehdään siksi, että hopeahuulisimpukkaa ei kovin hyvin ole onnistuttu kasvattamaan kasvattamoissa, toisin kuin kultahuulista simpukkaa, jonka kasvatus tapahtuu pääosin laboratorio- ja kasvattamo-olosuhteissa.

Keltaisia ja kullankeltaisia helmiä tekevä kultahuulinen simpukka puolestaan elää Filippiinien ja Indonesian vesissä. Golden South Sea Pearl - kultainen etelämeren helmi - on Filippiinien arvokkain vientituote ja maan kansallisjalokivi.

Keltaisen sävyjä on kymmeniä, aivan haaleasta syvään kultaan. Mitä kullankeltaisempi, sitä arvokkaampi. Keltaisissa etelämeren helmissä ratkaisevin arvon ja hinnan määrittäjä on väri, kun valkoisissa etelämeren helmissä se on hohto.


Pinctada Maximan kasvualueet
Pinctada Maximan kasvualueet